Vad är skillnaden mellan en induktionshäll och en keramisk spis?

Keramikhäll

En keramikhäll består av spiraler som värms upp med el. Kokplattan ser ofta ut som en (svart) glasplatta. Det tar lite längre tid att värma upp den keramiska plattan än när man lagar mat med gas eller induktion. Kärnorna förblir också varma under relativt lång tid. Matlagning med keramikhäll är därför inte det mest energieffektiva alternativet. Det är dock mycket enkelt att rengöra plattan. Med en fuktig trasa och lite avfettningsmedel kan plattan rengöras på ett ögonblick.

Matlagning med en induktionshäll

En induktionshäll fungerar på basis av magnetisk strålning. Kokplattan avger ett magnetfält som värmer upp panelen. Hällen i sig är därför ingenting mer eller mindre än en stor elektromagnet. Plattan blir därför inte själv varm, bara botten på pannan värms upp. Detta är mycket säkrare när det finns barn i hemmet. Dessutom är matlagning med induktion mycket snabb. Kokkärlen värms mycket snabbt och tillagningen tar lite kortare tid. Att laga mat med en induktionsplatta är också relativt ekonomiskt, vilket är fördelaktigt för din plånbok. En nackdel med en induktionsplatta är att inte alla kokkärl är lämpliga för matlagning på en induktionsplatta. När du köper kokkärlen måste du därför vara uppmärksam på om de passar din spis. Pannorna har ofta en något tjockare metallbotten.
Är du osäker på olika former av matlagning för ditt nya kök? Kontakta oss för gratis rådgivning och vi fixar gärna sedan en köksrenovering i Malmö!