Kökstoner – från subtila till prickiga

Ljudet gör musiken i köksrummen. Må-bra-faktorn är bara motsvarande hög när tonerna harmoniserar. Detta är mycket viktigt, trots allt spenderas mycket tid i köket. Alla känner sig bekväma i en annan färgmiljö. Färger är en fråga om smak. Så hur mycket färg kan det vara?

Det viktigaste är färgat

En köksvägg i en rik skorsten röd eller bensingrön, köksfronter i stark gul eller kungsblå. Dessa färger väcker uppmärksamhet och omedelbart lockar allas uppmärksamhet. Detta sätter starka accenter i köket som måste vara tilltalande. De som älskar och behöver dessa färger är modiga och påstår sig vara riktiga färgälskare.
Nackdelen med ljusa och iögonfallande färger: du kan snabbt bli trött på dem. Om bara köksväggarna är utformade på detta sätt, är ansträngningarna för förändringar inte så stora. Väggfärger kan snabbt målas över. Köksfronter kan å andra sidan bara bytas ut till stora kostnader. Här bör penseln bara doppas djupt ner i målarburken om det är tydligt att du kommer att engagera dig för att måla på lång sikt.

Pastellfärger i köket

För köksälskare som är mer reserverade när det gäller färg är pastellfärger måttet på alla saker. Dessa känsliga färger från himmelsblå till rosé till en mjuk gul ger köksutrymmet en glad och samtidigt lugn ton. De subtila pastelltonerna skapas med ett mycket enkelt knep: en fullfärg tonas med vitt. Blandningen av bensin och vitt skapar en delikat himmelsblå. Köket påminner redan om en klar vårmorgon i trädgården. Den subtila färgpaletten med pastellfärger är mycket mångsidig och har något att erbjuda för varje färgsmak. Och pastellfärger harmonierar med alla andra färger – från mörk till ljus.

Trendiga dammiga färger

Dämpade och matta färger med liten ljusstyrka – dessa är ’dammiga färger’. Det något dammiga färgschemat härrör från det faktum att gråtoner kombineras med blå, gröna, lila eller bruna toner. Blandningen av dessa dämpade färger skapar en speciell atmosfär i köket. Tonerna av kvartsgrått, mockabrunt, blågrått eller salvia grönt skapar en harmonisk blandning som gör köksutrymmet unikt. Ett härligt färgschema för älskare av ganska mörka färger.

Varma naturliga toner

Under diskussionen om mer hållbarhet i vardagen är naturliga toner som beige, grädde, sand och alla typer av trätoner mycket populära. Kök i mjuka naturliga toner på väggarna eller i fronten ser hemtrevliga ut och utstrålar mysighet. Avkoppling är dagens ordning här. Naturliga färger inbjuder dig att slappna av och lämna den stressiga vardagen bakom dig. Naturen är integrerad i köket. Kornen från trädstammarna, som ofta visas i fronter och bänkskivor, skapar bilder av skogar i sinnet. Som ett resultat hittar en varm och naturlig atmosfär sig in i köket. Om du fortfarande vill visa dina färger här kan du enkelt krydda naturliga toner med individuella färgelement. På detta sätt kan moderna naturkonstverk skapas i köket med bara några penseldrag.

Kreativ färgblockering

Speciella färgkombinationer garanterar en spännande design i köket. Det är viktigt att kombinera olika färger som egentligen inte går ihop. Denna färgtrend kallas ”färgblockering”. Färgkombinationer som rosa och giftgrönt eller blått med orange ger köket just detta. Alla färgnyanser är tillåtna här. Det är dock viktigt här att kombinera de extrema färgkontrasterna med neutrala toner: rosa och giftgröna, till exempel med mjuka gråtoner. Det rekommenderas också att hålla möblerna enkla och vara uppmärksamma på raka linjer – annars blir det för många kontraster. Med ett så färgstarkt, optimistiskt kök bör bara färgerna vara i förgrunden. Färgblockering är en färghöjdpunkt för kreativa och modiga köksälskare.

Visa skickligt dina färger

Rena vita kök verkar sterila för vissa. Den som vet vem som älskar men också vill visa sina färger kan göra uttalanden i färg med enkla medel. Till exempel, genom att installera några färgintensiva hyllor och det höga skåpet har också exakt denna färg. Det övervägande vita köket får omedelbart en solig touch med utvalda köksmöbler i rika gula nyanser. Ormgröna element i kombination med vitt å andra sidan ger köket en harmonisk och naturlig känsla. En ljusorange ser fräck ut. En dämpad grå nyans skapar en lugn atmosfär i ett annars vitt kök.