Hur tillverkas kök?

Kök finns i alla former och storlekar. Detta är naturligtvis logiskt eftersom varje hus har en annan utformning av köket. Till exempel har du hus där ett hörnskök fungerar bäst eller hus där ett öppet kök passar bra. Då kan det vara trevligt att placera en matlagningsö i ditt kök, till exempel. Så det finns olika delar i varje kök, men hur görs dessa? Läs nedan hur de två mest populära köksdelarna är gjorda!

Köksluckor

Utseendet på ett kök bestäms till stor del av köksluckorna. På grund av detta finns det också många olika typer. Skillnaderna i fronterna börjar med materialet. Till exempel har du fronter av spånskiva, MDF och plast. Spånskivan är tillverkad av limmade träklossar, sågspån och flis. Detta gör materialet lite grövre, vilket gör melamin och laminat särskilt lämpligt för finishen. MDF är tillverkad på samma sätt som spånskiva, men med finare träbitar. Detta säkerställer att MDF är ett finare material och därför kan avslutas med ett lager lack. Plattan är därför först tillverkad för köksluckorna och sedan appliceras ytan. Detta är något annorlunda med plastplattor. Här har färgen redan bearbetats under tillverkningen av plastarket.

Köksbänkskiva

Den del av köket som sticker ut mest efter köksluckorna är köksbänkskivan. De mest populära materialen som köksbänkskivorna är gjorda av är: plast, granit och komposit. Plastbänkskivor är tillverkade av plywood eller spånskiva med dekorativt papper runt omkring. Detta avslutas sedan med ett plastlager, vilket gör det till en plastbänkskiva. En bänkskiva i granitkök är gjord av stelnande magma och är därför en natursten. Detta gör bänkskivan (nästan) oförstörbar. Slutligen en sammansatt köksbänkskiva. Komposit är en kombination av de två ovannämnda bänkskivorna plast och granit. Detta beror på att komposit är tillverkad av natursten och plast som pressas samman till en platta.

Är du nyfiken på köksluckor och bänkskivor i ditt kök? Kontakta oss för gratis rådgivning. Vi fixar din köksrenovering i Malmö!