GRANITBORRNING FÖRKLARAS ENKELT

Granit är ett extremt hårt material och borrning i granit är en verklig utmaning, både för maskinen och borren. Flisade borrhål, glödande borrar och rökande maskiner behöver inte vara. I den här guiden berättar vi för dig hur du gör det korrekt.

VAD ÄR GRANIT

Granit är en vulkanisk djup sten som består av kvarts, fältspat, mineraler och glimmer. Granit är särskilt lämpligt som kantsten och gränssten, väggsten, golvbeläggning, granitblock eller bänkskiva. Graniten är uppdelad i tre kornstorlekar:

 • finkornig
 • medelstora korn
 • grovkornig

VAD ÄR VIKTIGT VID BORRNING AV GRANIT?

RÄTT BORR

Rätt granit borr är avgörande. En skillnad görs mellan diamantborr och vridborr för normala diametrar. Motsvarande borrkronor används för stora borrdiametrar.

RÄTT MASKIN

För särskilt hård granit och tjocka material bör du använda en hammarborr. Denna har tillräckligt med hammarslag för applikationen. En hammarborr har svårigheter här och kommer troligen att ge upp efter några millimeter. Motoreffekten ska vara minst 1300 watt. Med tunna granitplattor bör en roterande borr användas utan slag. Här räcker en vanlig borr i kombination med en granitborr.

KANTAVSTÅND

Om du vill borra granit nära kanten ska du hålla ett minimiavstånd så att materialet inte flagnar av. Som en tumregel kan du säga att du inte ska gå under 4 cm.

KYLNING

För att säkerställa att borren har lång livslängd och inte överhettas, bör du definitivt kyla borrhålet. Det finns speciella vattenkylda borrar, men du kan också kyla hålet manuellt. Ta bara en sprutflaska och skölj hålet noggrant med kallt vatten efter varje borrad centimeter.

FIXERING

För att graniten inte ska glida bort, bör du fixa den med skruvklämmor eller något liknande. Som med alla borrhål är utgångshålet å andra sidan särskilt svårt. Den som borrar för snabbt här riskerar att detta borrhål splittras. Då har du ett riktigt rörigt resultat. Ett enkelt knep kan hjälpa till att undvika detta. Fäst helt enkelt också en stenplatta under den senare utgångspunkten, eftersom detta undviker ett orent borrhål.

BORRNING AV GRANIT – SAMMANFATTNINGEN

 • Var medveten om att materialet är särskilt hårt.
 • Sätt på skyddsglasögon och använd handskar när du borrar!
 • Ta en hammarborr med mycket kraft och rätt borr.
 • Spraya vatten för att kyla borrhålet efter varje centimeter.
 • Graniten placeras och fixeras horisontellt, helst med en stenplatta under, som kan borras i.
 • Markerar borrhålet. (Håll minst tre cm från kanten)
 • Om borren är inställd i en liten vinkel i början av borrningen, så snart borren går i ingrepp, försänks den horisontellt.
 • I början borra utan att hamra, så snart borren sjunker lite i hålet, har du en bra guide och kan starta.
 • Borrhålet ska rengöras.

Om du har några frågor eller förslag ser vi fram emot din kommentar. Behöver du hjälp med installeringen av din bänkskiva eller kanske hela köket? Vi finns här för dig! Vi utför köksrenoveringar i hela Malmö, kontakta oss du också!