Ekokök

Ekokök, även känt som ekologiska kök, blir allt populärare. Detta beror på att de flesta människor för närvarande vill leva så hållbart som möjligt. Ditt kök kan också bidra till detta. I detta blogginlägg förklaras olika alternativ hur du kan göra ditt kök ekologiskt!

Hållbar matlagning

Om du vill börja med en liten förändring mot ett ekokök är hållbar matlagning den perfekta lösningen. Till exempel kan du välja att laga mat på grön el (om du lagar elektriskt) eller grön gas (om du har en gasspis). Grön el kan genereras från solpaneler och grön gas är nästan samma som naturgas, men inte skadligt för miljön. Du kan också välja att laga mat med hållbara produkter. Dessutom lagar du också hållbart genom att kasta bort så få produkter som möjligt.

Köksapparater

Mycket el och vatten används i ett kök. I de flesta fall beror detta på köksapparater som en kaffebryggare, mixer, vattenkokare eller brödrost. Med ett ekokök hålls förbrukningen av vatten och energi så låg som möjligt. Till exempel har varje elektrisk enhet en etikett som visar hur mycket energi som används. När du köper väljer du alltid den etikett som använder minst energi. Dessutom finns det också speciella kranar med en begränsare eller en kran som stänger sig så att maximal besparing kan göras på vatten.

Material

Vill du ha ett komplett ekokök? Ta en titt på hur köket är tillverkat och vilka materialköket består av. Till exempel är de mest hållbara materialen för att tillverka ett kök keramik, trä och bambu. Speciellt de stora delarna som köksskåp och köksdörrar är tillverkade av dessa material. För att få en hållbar finish är det bäst att använda organisk olja.
Är du nyfiken på möjligheterna att göra ditt kök ekologiskt? Kontakta oss för rådgivning och möjligen också en köksrenovering i Mamlö!